Tankar om avel

Eftersom man lär av misstagen så ändrar man ju uppfattning genom livet. Jag tror i alla fall att man måste ha några grundtankar med den avel man bedriver. 

Första frågan man måste ställa sig är ju vilken sorts hundar vill vi ha? Jag anser att vi ska sträva efter hundar som lämpar sig för stora älgglesa marker. Sedan ska hunden klara av att presentera så många skottchanser under ett år som möjligt åt hundföraren, gör den inte det, så gör den ju någonting fel. Eller så är det fel på husse.

Här kommer några av mina för tillfället.

 

 1. Avla alltid på jaktlust.
 2. Jaktproven är den enda säkra metoden vi har att utvärdera det avelsarbete som görs.
 3. Sök och skalltäthet är egenskaper som nedärvs starkt.
 4. Val av hanhund är jätteviktig för aveln, men vilka tikar vi avlar på är ännu viktigare. DNA utanför cellkärna överförs enbart från tik. Tiken präglar även valparna.
 5. En bra avelshund är förmodligen lite för tjurig för att vara den perfekta jakthunden.
 6. Hundar som jagar tidigt nedärver bättre.
 7. Förmågan att hitta älg är en del av jaktlusten, ni vet sådana där hundar som på älgglesa marker alltid hittar älg. En del gör det dessutom trots ett ganska dåligt sök. Det här ska inte blandas ihop med förmågan att hitta älg som bedöms på jaktprov. Det är under en säsong man ser skillnaden mellan hundar. Det här är en av de egenskaperna som det är enormt stor skillnad mellan en medelhund och en bra hund, men det syns inte på jaktproven. 
 8. Ett annat moment som talar om att det finns jaktlust är förföljandet. Är hunden tillbaka på 30 minuter, kanske den har jagat älgen stenhårt i 10 minuter. Väldigt praktiskt under jakt, men det är också bevis på bristande jaktlust. Jag vill gärna ha ett längre förföljande på de hundar jag använder i aveln.
 9. Det sägs att moment 5 inte nedärvs särskilt mycket. Kanske är det så att miljön här spelar för stor roll för att avkoman ska likna sina föräldrar. Dock finns det hundar som nedärver moment 5 bra och de som gör det dåligt. Här har vi alltså chansen att avla rätt när vi använder utvärderade hundar i aveln.
 10. Det sägs också att man inte ska titta på lydnad och kontakt när man avlar för att det inte nedärver. Trots det tycker jag att man kan se linjer, som har ett bra teamwork med hundföraren och linjer som är djävligt egensinniga. Vi får absolut inte avla fram hundar som lämnar ståndskallet så länge det är ljust, men att de tar kontakt under sökturerna kanske kunde vara trevligt. Tror vi får hålla ett öga på det framöver.
 11. Vi avlar för lite på de riktigt bra nedärvarna och för mycket på medelmåtterna.
 12. Kanska vore det bättre att utvärdera efter 3 kullar för hanarna. de över 20% får fortsätta till med 3 kullar till. De som sedan ligger över 40% efter 6 kullar använder vi sedan till ytterligare 12 kullar. Vi skulle på det viset använda fler hanar eftersom många hanar faller bort efter 3 kullar. Vi skulle dessutom öka användningen av de allra bästa nedärvarna.
 13. Att avla på en tik som inte nedärver är helt värdelöst, även om hon skulle ha fina meriter. Vi är för dålig på att ta avelsdjur ur aveln.
 14. Prova avelsdjuren första gången när de är unga. Då har vi chansen att använda de vidare när de är utvärderade.
 15. I en kull med höga kullvärden finns det förmodligen, minst en bra nedärvare. (Men vilken) Det är ganska vanligt att det är en hund i en bra kull, som får alla parningar. På det viset får vi aldrig reda på vem som är den bäste nedärvaren.
 16. Det kommer nog ytterligare tankar, eller så kommer jag stryka något av det jag skrivit. :-) Har ni egena tankar så skriv gärna ned dem i gästboken. Om jag håller med så lägger jag in dem här sedan. Å tänk på att vi som sysslar med avel inte måste tycka lika.